Ik ontwerp sociale interacties en verbindingen, door een symbiose van Creativiteit en Waarde.

Selectie van projecten.

Arrow pointing right

Het begint allemaal met een fascinatie die niet loslaat. Storytelling via Schaalmodellen is een van mijn specialiteiten. Wicked Problems en inspirationeel onderzoek drijft mij.

Mijn naam is Stefanie Bonte. Als Scenograaf (Theatervormgeving, HKU ‘12) uit Utrecht, vond ik mijn passie in het maken van rekwisieten en props, schaalmodellen en diorama's. Als je op zoek bent naar een boeiende maquette voor een museumtentoonstelling, een betoverende commercial of een theater- of filmrekwisiet, ben je hier aan het juiste adres. Mijn expertise strekt zich uit over verschillende materialen, stijlen en schalen, en blaas ik leven in elk project dat ik onderneem.

Miniatuur is een sterk medium, ik gebruik hun kracht om boeiende verhalen te weven en naar een hoger niveau te tillen en visuele betovering te ontketenen. Met elk klein detail trek ik het publiek dichterbij, met de onmiskenbare 'charme' van de kleinschaligheid. Het is in deze intieme verbinding dat er een band met het onderwerp wordt gesmeed, die hopelijk een blijvende indruk achterlaat.

Maquette Bouwer

Sociaal Ontwerper

In ‘15 begon ik aan mijn masteropleiding 'Crossover Creativity' van de HKU. Mijn missie was om de werelden van design, kunst en theater en de fascinerende fijne kneepjes van het leven met elkaar te verstrengelen. De grenzen van kunst en theater te overstijgen en nieuwe creatieve wegen te verkennen. Sinds mijn passie voor artistieke expressie klikte met de nieuwsgierigheid om verschillende industrieën te overbruggen, probeer ik unieke samenwerkingen te bevorderen die zelden interactie hebben met de kunstsector.

Door innovatieve ‘cross-overs’ tussen verschillende sectoren en industrieën te maken, ontdekte ik een schat aan spannende samenwerkingsmogelijkheden. In deze combinatie van expertise ontstaan als vanzelf nieuwe perspectieven en ingenieuze oplossingen voor complexe maatschappelijke uitdagingen. Door deze 'wicked problems' te omarmen, wordt mijn werk een kanaal voor betekenisvolle impact en opent het deuren naar grenzeloze mogelijkheden.

Wat doe je dan?

Dat ik Sociaal Ontwerper én Maquettebouwer ben, betekent niet dat ik die twee altijd combineer. Hoewel het voorkomt dat het een sterke combinatie blijkt te zijn, is het natuurlijk mogelijk dat jouw project dit niet allebei nodig heeft, en dat is prima! Mijn beide velden hebben echter enige overlap. Zoals een iteratief, niet-lineair proces, contextanalyse, gebruikerstesten, het vinden en inlijsten van problemen, het genereren van ideeën en oplossingen, creatief denken, schetsen en tekenen, prototyping en evalueren. Ik zou zeggen dat dit mij omschrijft als artiest.

  • Sociaal Ontwerp is de toepassing van ontwerp-methodieken, zoals Design Thinking, om complexe menselijke vraagstukken aan te pakken, waarbij de maatschappelijke vraagstukken voorop staan. Ontwerpers en kunstenaars zijn van oudsher vindingrijke makers. Of het nu gaat om producten, diensten of hele steden: ontwerpers zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om iets te maken.

    Zo werken sociaal ontwerpers aan complexe vraagstukken die niet eenvoudig en/of met één oplossing zijn op te lossen, zoals eenzaamheid, dementie of duurzaamheid. Allemaal zaken waarvoor de sociaal ontwerper nieuwe ideeën bedenkt, uitprobeert en verder ontwikkelt. In 2016 ben ik afgestudeerd als Social Designer met een Master of Arts en heb ik twee HKU Awards gewonnen.

  • Het maken van schaalmodellen, miniaturen en diorama's is een diepe passie die al zo lang als ik me kan herinneren in mijn ziel is geworteld. Dit medium heeft de kracht om perspectieven van mensen te transformeren, waardoor ze de wereld door een andere lens kunnen ervaren. Ik zie de mogelijkheden van storytelling en immersion voor me. Miniaturen bieden een uniek uitkijkpunt, waardoor kijkers in de schoenen van de geportretteerde personages of scènes kunnen stappen.

    Ik ga graag de uitdaging aan om nieuwe technieken te implementeren en voortdurend de grenzen van creativiteit en innovatie te verleggen. Het is een reis van voortdurende groei, waarbij ik graag nieuwe gereedschappen en materialen omarm en innovatieve manieren vind om mijn visies tot leven te brengen.

    In een wereld die vaak voorbij de subtiliteiten snelt, nodigen miniaturen ons uit om even stil te staan en te genieten van de schoonheid in de kleinste dingen. Het is een bescheiden herinnering dat er zelfs op de kleinste momenten verwondering is.

  • Ik heb een onbeperkte voorraad fascinatie voor onderwerpen die me boeien. Ik werk graag met groepen en doe vooral inspirationeel, prakrtijkgericht onderzoek op verschillende creatieve manieren, die ook invloed hebben op gedragstransformatie of individuen inzichten over zichzelf verwerven. Ik heb een oog voor het kleinste detail, niet veel dingen blijven onopgemerkt. Met trots ben ik een echte 'Jack of Trades' waardoor ik zinvolle, productieve gesprekken kan voeren met veel verschillende vakgebieden. Ik heb les gegeven, groepen gecoördineerd, lezingen gedaan, workshops gemaakt en ben productieleider. Ik ben een medelevend, empathisch mens en klik gemakkelijk in groepen, gedreven door een oprecht verlangen om wederzijds begrip en collectief succes te bevorderen.

Social Designer Stefanie Bonte from Utrecht giving a lecture at Academie Minerva, Hanzehogeschool for applied sciences about Design Thinking using creative process and creative research